Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-03@07:33:43 GMT

گزارش| ترکیه در شوک مواضع رئیس جمهور قبرس تُرک

تاریخ انتشار: ۲۲ مهر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۴۵۷۱۵۳

گزارش| ترکیه در شوک مواضع رئیس جمهور قبرس تُرک

رئیس جهور بخش ترک‌نشین قبرس٬ به شکل شفاف و قاطعانه٬ عملیات ترکیه در شرق فرات سویه را محکوم کرد و مقامات آنکارا به تندی به او واکنش نشان دادند. ۲۲ مهر ۱۳۹۸ - ۱۲:۵۳ بین الملل ترکیه و اوراسیا نظرات - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم٬ در روزهای اخیر٬ دونالد ترامپ٬ سناتور لیندسی گراهام و برخی دیگر از مقامات آمریکایی٬ به تندی علیه رجب طیب اردوغان و عملیات تجاوزگرانه ترکیه در شمال سوریه موضع‌گیری کرده‌اند و برخی از پیام‌های آنان بسیار تند و تهدیدآمیز بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما اردوغان و تیم او٬ ترجیح داده‌اند که به این پیام‌های تند واشنگتن پاسخی ندهند و در برابر آنها سکوت کنند.

رجب طیب اردوغان در برابر فشار سردبیرهای رسانه‌ها و خبرنگاران کشورش برای پاسخ دادن به ترامپ٬ تنها به بیان این نکته کوتاه بسنده کرد: «می‌دانید که ترامپ خیلی شوخ است و مداوماً شوخی می‌کند.»

اما اردوغان و تیم او٬ به تندترین و زبان ممکن و حتی با به کاربردن عباراتی تحقیرآمیز٬ به بیانیه مخالفت‌آمیز اتحادیه عرب واکنش نشان دادند.

پروفسور یاسین آکتای مشاور عرب تبار اردوغان گفت: «ما را به نادیده‌گرفتن حاکمیت سیاسی سوریه متهم کرده‌اید. کدام حاکمیت؟ مگر حاکمیتی هم مانده است؟»

سخنان تحقیرآمیز اردوغان در مورد اتحادیه عربگزارش| اهمیت واکنش اتحادیه عرب به تجاوزگری ترکیهواکنش شدید وزارت خارجه ترکیه به اظهارات دبیرکل اتحادیه عربتأکید اتحادیه عرب بر حفظ وحدت سوریه/ تجاوز ترکیه تهدیدکننده امنیت و صلح بین‌المللینشست فوق‌العاده اتحادیه عرب درباره حمله ترکیه به شمال سوریه

اما خود اردوغان٬ پا را از این فراتر نهاده و گفت:«اگر همه شما جمع شوید٬ یک ترکیه نمی‌شوید و در حد ترکیه نیستید. شما فقط نفت و دلار دارید و با اتکا به درآمدهای نفتی‌تان صحبت می‌کنید.»

اما این فقط آمریکا٬ اروپا و کشورهای عربی و همسایگان ترکیه نبودند که با عملیات موسوم به چشمه صلح٬ مخالفت کردند و در کمال ناباوری٬ یکی از مهم‌ترین متحدان ترکیه نیز در این مورد اظهار نظر کرده و موضعی در مخالفت با آنکارا گرفت.

رئیس جهور بخش ترک‌نشین قبرس٬ به شکل شفاف و قاطعانه٬ عملیات ترکیه در شرق فرات سویه را محکوم کرد و مقامات آنکارا به تندی به او واکنش نشان دادند.

مصطفی آکنجی چه گفته بود؟

شاید همه٬ قبرس شمالی یا کشوری با نام رسمی «جمهوری ترک قبرس شمالی» را با رئوف دنگتاش رئیس جمهور مشهور آن کشور به خاطر می‌آورند که به یکی از نمادهای ملی گرایی ترکی تبدیل شده بود و در ترکیه نیز محبوبیت فراوانی داشت.

اگرچه مصطفی آکنجی نیز به اندازه دنکتاش ملی‌گرا نیست اما همواره به عنوان یک رئیس جمهور متین و دارای اعتبار سیاسی و دیپلماسی بین‌المللی٬ برای ترکیه٬ اروپا و سازمان ملل محترم بوده و از جایگاه والایی برخوردار بوده است.

اما او در مورد تجاوز ترکیه به خاک سوریه٬ نکاتی بیان کرد که عملاً حکومت ترکیه را در شوک فرو برد.

آکنجی در صفحه فیسبوک خود نوشت: «کدام چشمه صلح؟ از چشمه باید آب بجوشد. اما از چشمه‌ای که ترکیه به سوریه برده٬ فقط خون بیرون می‌زند. این عملیات باید متوقف شود و با آنها مذاکره کنند. در زمانی هم که ترکیه در کشور ما عملیات انجام داد٬ باز هم خون در جریان بود. من در کنار بسیاری از رفقایم در میدان جنگ بودم و به خوبی می‌دانم جنگ چیست.»

این فقط قطعه کوتاهی از متن فیسبوکی آکنجی است که در محکوم کردن عملیات ترکیه نوشته و منتشر کرده است. اما انتشار مطلب همان و به راه افتادن سیل پاسخ‌ها و واکنش‌های تند همان.

در این میان٬ برخی از سیاست‌مداران ترکیه نیز حتی الفاظ رکیکی به کار بردند و مصطفی دستیجی رهبر حزب ملی‌گرای راست افراطی وحدت بزرگ اعلام کرد: «مصطفی آکنجی٬ اعتبار و مشروعیت خود را از دست داده و هر چه زودتر یا باید استعفا دهد و یا از مقام خود عزل شود. این سخنان زشت و خائنانه که در مورد عملیات 1974 میلادی ترکیه در قبرس و عملیات کنونی چشمه صلح بر زبان آورده٬ غیرقابل بخشش است.»

عمر چلیک سخنگوی حزب عدالت و توسعه و از مردان مهم تیم اردوغان نیز به تندی به رئیس جمهور قبرس شمالی پاسخ داده و در یک کنفرانس مطبوعاتی٬ به شکل مفصل٬ به سخنان او پاسخ داده و آکنجی را زیر سوال برد. چلیک گفت: «جناب آکنجی از شما انتظار می‌رفت از عملیات جشمه صلح حمایت کنید. اما چرا به جای حمایت٬ ما را تشویق می‌کنید که با تروریست‌ها مذاکره کنیم؟ »

فواد اوکتای معاون رئیس جمهور ترکیه٬ احمد اویسال رئیس مرکز مطالعات خاورمیانه و بسیاری دیگر از سیاست مداران و ملی گرایان ترک٬ علیه رئیس جمهور قبرس شمالی موضع‌گیری کرده و خواهان استعفای او شدند.

ایجاد دوقطبی در قبرس شمالی به دست ترکیه

نخست وزیر قبرس٬ برخلاف رئیس جمهور این کشور٬ در حمایت از عملیات ترکیه موضع‌گیری کرد. ارسین تاتار نخست وزیر جمهوری قبرس ترک شمالی گفت: «من و رفقایم در حزب اتحاد ملی٬ در مورد عملیات چشمه صلح٬ مانند رئیس جمهور فکر نمی‌کنیم. به باور ما٬ بهترین کار آن است که قبرس شمالی همواره در کنار ترکیه باشد. لذا در این عملیات٬ ملت ما در کنار ملت ترکیه است و شانه به شانه آنها حرکت می‌کنیم.»

قدرت اوزرسای وزیر امور خارجه و معاون نخست وزیر جمهوری قبرس ترک شمالی اعلام کرد: «ترکیه به شکل مشروع در برابر تروریسم می‌جنگد و ما نیز در این عملیات ضد توریستی از ترکیه حمایت می‌کنیم.»

به این ترتیب٬ رئیس جمهور و کابینه دولت قبرس شمالی عملاً در مورد عملیات ترکیه در شمال سوریه٬ در دو جبهه مخالف هم قرار گرفتند و حالا فضای سیاسی و رسانه‌ای خاصی در ترکیه و قبرس به وجود آمده که ممکن است رفته رفته به یکدست شدن قدرت و کنار نهاده شدن آکنجی منجر شود.

چرا آکنجی چنین موضعی گرفت؟

ترکیه٬ در ادبیات سیاسی خود٬ قبرس شمالی را «بچه وطن» می‌خواند. اما آکنجی٬ از این عبارت بدش می‌آید.

او قبلاً گفته بود: «ما عشق مام میهن ترکیه را در دلمان داریم اما دیگر بچه و نوزاد نیستیم و بزرگ شده‌ایم. باید بگویند کشور برادر و نه بچه وطن!» اردوغان نیز در پاسخ گفته بود:«آکنجی باید بداند چه می‌گوید. مبارزه ما ادامه دارد و ما همواره قبرس شمالی را بچه وطن خواهیم خواند.»

در سالیان اخیر٬ ترکیه در آب‌های قبرس و شرق مدیترانه دست به اکتشاف و حفاری نفتی زده و این موضوع منجر به واکنش‌های منفی آمریکا٬ یونان٬ مصر و رژیم صهیونیستی شده است. ترکیه همچنین قصد دارد شهر متروکه و خالی از سکنه مرعش قبرس شمالی را احیا کرده و آن را به یک مرکز توریستی تبدیل کند. اما تمام این اهداف و ایده‌ال‌های ترکیه در قبرس شمالی٬ از سوی بخش روم‌نشین قبرس یا قبرس جنوبی و همچنین از سوی یونان و اتحادیه اروپا٬ با نگرانی دنبال می‌شود و شواهد نشان می‌دهد که تحرکات ترکیه٬ بر روند مذاکرات قبرس‌های شمالی  و جنوبی نیز تاثیر می‌گذارد.

یکی از محتمل‌ترین سناریوها در مورد دلایل و انگیزه‌های مصطفی آکنجی برای اتخاذ موضع منفی علیه ترکیه٬ این است که می‌خواهد کاری کند که کشور تحت امر او از منظر سیاسی اتحادیه اروپا٬ به عنوان یک کشور مستقل دیده شود  که در تصمیمات سیاسی خود٬ الزاماً از آنکارا تبعیت نمی‌کند.

انتهای پیام/

R1396/P/S8,90,1414/CT7 واژه های کاربردی مرتبط آخرین تحولات سوریه ترکیه

منبع: تسنیم

کلیدواژه: آخرین تحولات سوریه ترکیه آخرین تحولات سوریه ترکیه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۵۷۱۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مقامات سیاسی ترکیه و دردسر خودروهای لوکس

دولت اردوغان به منظور مبارزه با تورم، از مردم خواسته ریاضت اقتصادی در پیش بگیرند اما اغلب مقامات این کشور، خودروهای لوکس مرسدس بنز و آئودی سوار می‌شوند. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، خبر سفارش یک دستگاه خودرو برای بالاترین مقام دینی دولت اردوغان، مانند یک بمب خبری منفجر شده و توجه همه محافل سیاسی ترکیه را به سوی خود جلب کرده است.

ماجرا از این قرار است که علی ارباش مفتی اعظم و رئیس تشکیلاتی دینی دولت ترکیه که مدیریت تمام مسائل فقهی - دینی، مساجد و ائمه جماعات را بر عهده دارد، یک خودرو گرانقیمت سفارش داده که تنها چند دستگاه از آن وارد ترکیه شده و در نهاد ریاست جمهوری مورد استفاده قرار گرفته است. 

علی ارباش در مراسم دعای رونمایی از خودروی برقی ملی ترکیه حضور پیدا کرد، اما خبرنگاران نشان دادند که او هنوز هم خودروی اهدایی کارخانه خودرو برقی را سوار نشده و با یک آئودی به مراسم آمده است.

خبر بدتر آن بود که انتشار اسناد درخواست‌های دفتر ارباش نشان داد که او به زودی آئودی فعلی را به یکی از معاونین می‌سپارد و یک دستگاه خودروی آئودی گرانقیمت برای خودش سفارش داده که قیمت آن 15 میلیون لیره است.

یعنی قیمتی 10 برابر قیمت خودروی شاسی بلند برقی ترکیه و پولی معادل حقوق ماهیانه هشتصد نفر کارگر ترکیه! به عبارتی دیگر دولت اردوغان به منظور مبارزه با تورم، از مردم خواسته ریاضت اقتصادی در پیش بگیرند اما اغلب مقامات این کشور، خودروهای لوکس مرسدس بنز و آئودی سوار می‌شوند.


احمد خاقان سردبیر روزنامه حریت و از نویسندگان نزدیک به اردوغان که همواره برای توجیه خطاهای دولت، مطالب ویژه می‌نویسد، این بار در برابر حساسیت اجتماعی خبر خودروی آئودی ارباش، ناچار به بیان واقعیت شده و چنین نوشت: «تا دیروز می‌گفتند علی ارباش به عنوان مهمترین چهره دینی و فقهی ترکیه، زبان عربی بلد نیست و نیاز به مترجم دارد و حتی متن دعا را باید توی دستش نگه دارد تا بتواند آن را بخواند. حالا مساله خودرو هم اضافه شده است».

خاقان در ادامه نوشته است: اگر ارباش، پاسخ مناسبی به مخالفین ندهد، مردم حاضر نیستند ریاضت اقتصادی را تحمل کنند. او باید جوابگو باشد و اجازه ندهد که این مسائل آبروی حزب عدالت و توسعه را ببرد.


روزنامه قرار چاپ آنکارا نیز عکس و تیتر صفحه نخست خود را به این موضوع اختصاص داد و با انتشار یک گزارش مفصل، اعلام کرد که این اقدامات، نهادهای دینی و مساجد را از چشم مردم می‌اندازد.

قرار در تیتر خود نوشته است «برای خودروی ملی ترکیه دعا کرد اما آئودی سوار می‌شود!».

این در حالی است که دفتر ارباش 6 خودروی لوکس دیگر در اختیار دارد که هیچکدام از آنها حتی در حد متوسط هم نیست و همگی بسیار لوکس و گرانقیمت هستند. اگر بالاترین چهره دینی ترکیه تا این اندازه اهل اسراف و ریخت و پاش باشد، چگونه می‌توان از دیگر مقامات کشور، انتظار صرفه جویی داشت؟ اگر یک چهره دینی گرانقیمت ترین خودروی جهان را برای خود سفارش می‌دهد، ائمه جماعات تحت امر او، چگونه می‌توانند مردم را به ریاضت اقتصادی و پرهیز از اسراف دعوت کنند؟

سیاستمداران ترکیه و عشق خودرو
در ادبیات سیاسی ترکیه اصطلاح مشهوری به نام «مقام آراجی» یا وسیله نقلیه مقامات وجود دارد که منظور از آن، یک خودروی گرانقیمت، مجلل و سیاه است. این تیپ خودروها نه تنها توسط رئیس جمهور، وزرا و مقامات عالی، بلکه توسط تجار و ثروتمندان مشهور و نیز از سوی سران شبکه‌های مافیایی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند و دو ویژگی مشترک همه آنها، این است که حتماً گرانقیمت و مشکی باشند! 

گزارش روزنامه بیرگون چاپ آنکارا نشان داده که مجموعاً یکصد و شانزده هزار دستگاه خودرو در اختیار وزارتخانه‌ها و ارگان‌های دولتی ترکیه است که همگی در تملک دولت هستند، اما علاونه بر آنها، بیش از 30 هزار دستگاه خودرو نیز به صورت قرارداد اجاره سالانه در اختیار مقامات و ادارات است. 

مهمت شیمشک وزیر امور مالی و خزانه داری ترکیه و سکاندار اقتصاد این کشور، اعلام کرده که دست کم پانصد دستگاه از خودروهای بسیار لوکس و گرانقیمت مقامات، به زودی در مزایده به فروش خواهد رسید و درآمد عاید از آن، به خزانه واریز خواهد شد. اما با این وجود، برخی از سازمان‌های دولتی، هنوز هم در حال تلاش برای خرید خودروهای گرانقیمت و صفر کیلومتر خارجی هستند!

از میان خودروهای گرانقیمتی که توسط مقامات سیاسی و ثروتمندان ترکیه مورد استفاده قرار می‌گیرند، برندهایی همچون مرسدس بنز، بی.ام.دبلیو، کرایسلر، آئودی و جاگوار، بیش از دیگر مدل‌ها مورد توجه قرار می‌گیرند، اما به طور معمول، اغلب مقامات برتر، ترجیح می‌دهند آئودی زیرپایشان باشد. 

برخی از سیاستمداران ترکیه نیز عاشق خودروهای قدیمی هستند و به عنوان نمونه، دولت باغچلی رفیق اردوغان و رهبر حزب حرکت ملی گرا، کلکسیونی از دوازده دستگاه خودروی قدیمی در اختیار دارد که با وجود سن بالا، گهگاه شخصاً پشت فرمان می‌نشیند و با آنها چرخی می‌زند.

اما هر جور بخواهی حساب کنی، در ترکیه، مقام دولتی، سیاستمدار، قاضی، چهره امنیتی، استاندار، فرماندار، شهردار، تاجر و فرد مهمی پیدا نمی‌کنی که حاضر شود در مورد خودرو کوتاه بیاید. حتماً باید مجلل و برند خارجی و قطعاً باید مشکی باشد! اما حالا و در اثنای بحران اقتصادی بی‌مانندی که زندگی را بر مردم ترکیه سخت کرده است، خرید این خودروها، حساسیت مردم را برانگیخته است. 

مفتی اعظم ترکیه چه نیازی به آئودی دارد؟
همچنان که ذکر شد، علی ارباش هم اکنون یک دستگاه آئودی 6 در اختیار دارد، اما قرار است به زودی یک دستگاه آئودی 8 در اختیار او قرار بگیرد. این خودرو که 335 اسب بخار قدرت دارد، آپشن‌های فراوانی دارد و علاوه بر هزینه گزاف برای خرید خودرو، هزینه قابل توجهی نیز برای ضدگلوله کردن آن پرداخت خواهد شد.

اما مشخص نیست در شرایطی که ارباش در آنکارا و استانبول، تردد و تحرکات ناچیزی دارد، چرا باید چنین خودرویی سفارش دهد. خود او قبلاً در پاسخ به سوالی درباره خودروی مقامات ترکیه گفته است: «وقتی پای اعتبار دولت ما در میان باشد، باید تلاش کنیم از بهترین وسایل استفاده کنیم تا ما را در موضع ضعف نبینند».

این همان توجیهی است که قبلاً از سوی اردوغان هم بیان شده است.


زمانی که به دستور اردوغان، کاخ ریاست جمهوری بش تپه آنکارا با یک هزار و دویست اتاق و چندین تالار و سالن و یک کتابخانه بزرگ ساخته شد، اردوغان در پاسخ به انتقادات گسترده مخالفین، اعلام کرد که این هزینه‌ها صرفاً برای افزایش اعتبار دولت است و وقتی مسائل اعتبار مطرح می‌شود، صرفه جویی جایز نیست!

در شرایطی که حزب عدالت و توسعه در سال 2002 میلادی با شعار مبارزه با فساد، تلاش برای عدالت و مبارزه با فقر به میدان آمده، حالا این حزب در خرید خودرو و هواپیما و ساخت بناها و ساختمان‌های دولتی، تجمل را به درجات و سطوحی رسانده که مورد انتقاد بسیاری از مردم و نخبگان ترکیه قرار گرفته است.

انتهای پیام /

دیگر خبرها

  • انتقاد اردوغان از بی‌تفاوتی غرب نسبت به نسل‌کشی در غزه توسط صهیونیست‌ها
  • انتقاد اردوغان از بی‌تفاوتی غرب نسبت به نسل‌کشی در غزه توسط صهیونیستها
  • تصاویر جنجالی بی‌احترامی اردوغان به نخست وزیر هلند
  • اردوغان از دست دادن با مارک روته اجتناب کرد؟ + فیلم | وقتی دست آقای سیاستمدار روی هوا ماند!
  • اردوغان از دست دادن با مارک روته اجتناب کرد+ فیلم
  • سودای هلند برای ریاست بر ناتو و نقش ترکیه
  • نقش جاده ابریشم ترکیه در معادلات خاورمیانه/ اردوغان پروژه آمریکا را دور زد؟
  • احمد داود اوغلو با هنیه دیدار کرد
  • رسانه عبری: باکو میانجی بالقوه تل‌آویو و آنکارا است
  • مقامات سیاسی ترکیه و دردسر خودروهای لوکس